Welke voornemens neem jij je vaak voor?

“oh nou doe ik het weer...”
“ik had me nou zo voorgenomen dit niet meer te doen, waarom lukt mij dat nou niet...”
“als ze volgende week komen, ga ik er echt op letten om het anders te doen...”
Herken jij die gedachte ook? En zou je eigenlijk oude gedachten en reacties willen loslaten?
Dat wanneer je toch weer ingaat op de discussie die je stiefzoon of -dochter bij je probeert los te maken. Of dat je weer reageert wanneer je nog zo met je partner had afgesproken dat je het aan hem/haar over zou laten..?
Einde van het jaar is in zicht en dat geeft voor veel van ons een goede reden om eens alles op een rijtje te zetten. Om eens goed naar ons eigen te kijken. Herkenbaar, vindt je ook niet?
“Nog altijd worstel ik hiermee”: was de opmerking die mij client afgelopen week maakte.
Ik stelde haar de vraag wat voor een emoties die worsteling bij haar opwekte waarop ze antwoordt dat ze vooral teleurgesteld was in haarzelf. Natuurlijk irriteerde ze zich ook wel aan haar stiefdochter, maar zij was de volwassene in dit verhaal en daar hoort verantwoordelijkheid bij vond ze. Wat mocht ze van haar, van haar stiefdochter, eigenlijk verwachten? Of lag de verantwoordelijkheid vooral bij haar als stiefmoeder. Maar daar lag nog een worsteling merkte ze al snel tijdens ons gesprek. Want waar lag haar verantwoordelijkheid als stiefmoeder dan precies? De verantwoordelijkheid als moeder wist ze maar al te goed. Alleen was de rol als stiefmoeder niet hetzelfde......als deze niet hetzelfde voelt, omdat het niet je eigen kind is, waarom handel ik dan wel alsof het mijn eigen kind is?
Ik merk dat dit een worsteling is die door veel stiefmoeders/ ouders wordt ervaren. Dat je wel weet dat het niet je kind is of je kinderen niet zijn, toch behandel je ze soms wel als eigen.
Wat ik dan ook veel terugkrijg is dat er geen verschil gemaakt mag worden tussen de verschillende kinderen, want iedereen is gelijk, toch?
Waarom doen we dat eigenlijk? En is dat wel zo? Want als je sec naar de opvoedingsachtergronden kijkt van de verschillende gezinnen die zijn gaan samengegaan, zijn die verschillen vaak best groot. Waren de regels in de oude situatie anders, zijn de ideeën over hoe op te voeden soms ook nog eens heel verschillend.
Verschillen worden dan het liefst genegeerd en neemt vaak een ouder de leiding wat betreft de opvoedingsregels, structuur in huis en aanpak. Oude regels en aanpak wordt het liefst uitgewist, want nieuwe start, nieuw begin, daar horen nieuwe regels bij.
“Ja, hier doen we het nu zo. Is misschien anders dan bij je moeder, maar daar moet je maar aanwennen”. Dit is dan eigenlijk de boodschap die je kinderen meegeeft. Dus nu ze moeten wennen aan het feit dat hun ouders niet meer bij elkaar wonen, soms beide ouders, een nieuwe vriend/vriendin heeft, ze in een ander huis wonen en ze ineens ook nog te maken krijgen met het samenwonen met nog meer broertjes/zusjes. Is de manier waarop het in huis gaat ook nog eens veranderd.
Dit kan onveiligheid met zich meebrengen. Dat je ineens dingen niet meer mag, anders moet eten, er ineens hele andere regels gelden. Onzekerheid kan dit veroorzaken bij kinderen, maar zeker ook opstandigheid of andere zichtbare gedragsveranderingen. Dit veroorzaakt onrust en chaos. Dit wil je toch niet?
Is het dan misschien een idee om eens samen stil te staan bij hoe het vroeger ging, in de situaties met jullie exen? Hoe deden jullie het toen met de kinderen en waar zijn dus de kinderen aan gewend?
Zie je dan verschillen? En mogen die verschillen er ook zijn?
Probeer niet op 1 lijn te komen, maar juist een nieuwe lijn te creëren waar de verschillen er mogen zijn. Zichtbaar voor iedereen, bespreekbaar en accepteren.
Dus alles even op een rijtje:
- Wees nieuwsgierig naar hoe het was, naar elkaars oude situatie
- Deel je voornemens met elkaar, met je partner
- Probeer te accepteren dat er verschillen blijven, mag toch ook?
Bovenal is het belangrijk dat je kunt genieten. Lukt even niet om met z'n allen te genieten? Pak dan gewoon even je eigen moment. Want wanneer jezelf meer geniet, krijg je energie en dat straal je dan ook uit!!
Dussss, geniet,
Fijn weekend, Liefs Saskia
Gratis Thuis Tip gesprek
Heb je het gevoel dat je wel wat specifieke tips kan gebruiken die echt van toepassing zijn op jullie thuissituatie? Vraag dan een gratis Thuis Tip gesprek aan.
Het Thuis Tip gesprek is echt bedoeld om direct actie te ondernemen voor jullie samengestelde gezin.
In een thuissessie nemen jullie mij mee in jullie samengestelde gezin. We bespreken de problemen waar jullie samen het meest tegen aan lopen.
Na ons gesprek heb ik voor jullie 3 concrete tips waar je dan ook direct mee aan de slag kunt en er even rust en ontlading is.
Andere blogs




