De verschillende fasen van het samengestelde gezin, ken jij ze al?

Ik neem je graag mee door die verschillende fasen π van een samengesteld gezin
Met een knipoog én een traan uit eigen ervaring gecombineerd met ervaringen van andere stief, lief en bonusouders
0. De Informatiefase –Voor je verliefd wordt
Deze fase is zó waardevol, en eerlijk, we slaan 'm vaak over. Ben je single, net gescheiden of gewoon nieuwsgierig naar wat een samengesteld gezin inhoudt? Dan is dit hét moment om je te verdiepen. Niet pas als je halsoverkop verliefd bent, maar juist nu.
Denk eens na: hoe sta jij tegenover een partner met kinderen? Heb je zelf een kinderwens – of juist niet? Hoe zou het voor je zijn als zijn of haar kinderen vóór jou komen? En wat neem jij eigenlijk mee aan eigen geschiedenis en misschien wel rouw of verdriet?
π¬ Tip: gun jezelf helderheid vóór je in een nieuwe liefde duikt. En zoek hulp als er nog werk ligt in je verleden – dat maakt je start zoveel krachtiger. Check bijvoorbeeld mijn boekentips, https://www.mijnnieuwegezin.nl/boekentips-voor-je-samengestelde-gezin
1. De Verliefdheidsfase – Roze wolken én vergeten schaduwen
Je bent verliefd. Alles is leuk. Zelfs de kinderen van je nieuwe partner zijn op dit moment schattig. Die ex of overleden partner? Komt vast goed. Maar hé, verliefdheid blijft niet voor eeuwig he π
π¬ Tip: neem in deze fase geen grote beslissingen zoals samenwonen. Ga liever eens met z'n allen op vakantie. Zo kun je voelen hoe het écht is, als je meer tijd samen doorbrengt.
Een stiefmoeder vertelde mij onlangs: 'Ik vond het fijn nog niet samen te wonen. Zo had ik nog mijn eigen tijd met mijn kinderen, quality time! Ook op deze manier meer geleerd over elkaar als partners en in onze rol als ouders. Dat ik kon zien hoe hij zijn dingen regelt en ik leerde hem beter kennen door zijn aanwezigheid in mijn huis. Ja oke, lastige was het praktische en het afstemmen wanneer we elkaar zagen. Face-time was our best friend!'
2. De Samenstelfase – Het echte begin
Verder kennismaken met de kinderen, misschien ook met de ex-partner. Nieuwe dynamieken, wennen aan elkaars ritme. En ja, dat kost tijd. Heel veel tijd. Verwacht geen directe klik. Geef ruimte. Naast de evt kinderen is er ook een heel systeem waar je partner nog altijd mee van doen heeft. Denk aan evt familie van de ex, gezamenlijke vrienden of contacten rondom de kinderen. Dit alles naast je eigen systeem.
Heb je behoefte aan het maken van een plan samen of wil je hier meer over weten?
Maak een afspraak via deze link; saskia@mijnnieuwegezin.nl
π¬ Tips:
- Hou je in het begin liever iets op de achtergrond
- Blijf tijd vrij maken voor je eigen kinderen, 1 op 1 tijd is erg belangrijk
- Organiseer iets samen, iets wat jij óók leuk vindt
- Wees realistisch over dat dit tijd en energie kost, voor iedereen
- Vraag om hulp wanneer het schuurt of je onzekerheid ervaart
3. De Ontdekkingsfase – Van vreemden naar 'intieme vreemden'
Langzaam leer je elkaar écht kennen. Niet alleen de leuke kanten, ook de scherpe randjes. Iedereen zoekt z'n plek. En jij ontdekt: voelt dit goed? Past dit leven bij mij?
π¬ Tip: kijk bewust naar wat werkt en wat schuurt. Dit is het moment om bij te sturen. Communicatie is en blijft de sleutel.
Sommige (stief)ouders vinden het fijn wekelijks, voor dat de kinderen weer komen, even samen te gaan zitten waar verwachtingen worden uitgesproken en de plannen voor de dagen wordt doorgenomen. Geeft duidelijkheid en ook rust.
4. De Overlevingsfase – Stormachtige tijden
Meer dan de helft van de samengestelde gezinnen strandt hier. De stress loopt op. Je slaapt slecht. Twijfels, irritaties, op je tenen lopen of je juist terugtrekken. Allemaal signalen van overlevingsgedrag.
π¬ Tips:
- Alles is een fase (ook deze!)
- Schroom niet om hulp in te schakelen. Je hoeft dit niet alleen te doen.
- Heb je voldoende tijd voor jezelf om te ontladen en op te laden?
- Hebben jullie als partners ook tijd samen?
5. De Erkenningsfase – Het moet anders
Jullie beseffen: dit werkt zo niet meer. Misschien moet je rouwen om verwachtingen die je los moet laten. Misschien is het tijd om weer te gaan latten of om professionele hulp te zoeken.
Hier ontstaat bewustwording: wat hebben jij, je partner én de kinderen nodig? Wat past écht bij jullie samengestelde gezin?
π¬ Tip: er is geen vaste vorm die 'goed' is – als het maar werkt voor jullie. Zoek wat helpt: boeken, coaching, contact met anderen in een vergelijkbare situatie.
6. De Waarderingsfase – Parels aan je ketting
Je kijkt terug. Op de chaos. Op de groei. Op momenten die zwaar waren, maar ook mooi. Jullie hebben iets opgebouwd. Het voelt als jullie samengestelde systeem. Hoe het begon, lijkt ver weg – en dat is oké.
Er is rust gekomen. En ruimte om gewoon te genieten.
π¬ Tip: vier deze fase. Hoe klein ook. Geniet van de parels die jullie samen geregen hebben!
πΏ Wil jij samen toewerken naar meer rust, verbinding en vertrouwen in jullie gezin? Ik kijk graag met je mee. Stuur me een berichtje of plan een kennismaking in.
Liefs,
Saskia
(bron: Stiefacademie Nederland)
Gratis Thuis Tip gesprek
Heb je het gevoel dat je wel wat specifieke tips kan gebruiken die echt van toepassing zijn op jullie thuissituatie? Vraag dan een gratis Thuis Tip gesprek aan.
Het Thuis Tip gesprek is echt bedoeld om direct actie te ondernemen voor jullie samengestelde gezin.
In een thuissessie nemen jullie mij mee in jullie samengestelde gezin. We bespreken de problemen waar jullie samen het meest tegen aan lopen.
Na ons gesprek heb ik voor jullie 3 concrete tips waar je dan ook direct mee aan de slag kunt en er even rust en ontlading is.
Andere blogs




